Bærekraft, Tverrfaglighet og Internasjonalt Samarbeid

Fellesbilde.jpg

Vi er tre musikkstudenter fra Institutt for klassisk musikk og musikkpedagogikk og Institutt for rytmisk musikk ved Universitetet i Agder (UiA) som i april 2024 fikk muligheten til å delta på det intensive Erasmus + programmet, Business & Art Innovation Lab (BAIL), i Lahti, Finland.

BAIL-arrangementet er en intensiv uke med fokus på praktisk entreprenørskap og kreative prosesser, der studenter fra mange ulike land og fagfelt møtes for å samarbeide. I år var deltakere fra Finland, Norge, Belgia, Irland, Spania, Tyskland og Nederland. Fagfeltene som var representert spente fra grafisk design og business til musikk og teknologi. Hovedprosjektet vi jobbet med, var å planlegge et arrangement for den finske byen Lahti sin Nostalgia-uke.

Før vi dro, tenkte vi på de ulike fagene som adskilte fra hverandre, med sine egne metoder og mål. Oppgavene og prosjektene vi jobbet med i Lahti viste oss hvor viktig det kan være å kombinere kunnskap fra forskjellige områder. Uken var organisert som en design sprint, der vi måtte bruke både businessstrategi for budsjett og markedsføring, miljøkunnskap for bærekraftige løsninger, og kreativitet for å lage et engasjerende arrangement. Samarbeidet mellom ulike felt ga prosjektet vårt en mye dypere dimensjon og viste oss hvor viktig tverrfaglig arbeid er for å løse komplekse og mangfoldige problemer. Vi deltok i flere workshops og leksjoner holdt av undervisere fra hele Europa, som Roderick Udo fra University of Applied Sciences i Utrecht, som snakket om «What popular music artists can teach us about entrepreneurial success measurement», og Dr. Gabriela Mayer fra Cork School of Music, som hadde fokus på det å tenke kreativt – «Outside the box – Exploring Creative Mindset and Focus». Dette ga oss innsikt i hvordan ulike fagfelt kan samvirke for å løse små og store utfordringer.

Å jobbe på prosjektet for Nostalgia-uken var en veldig givende og gøy opplevelse. Vi hadde mange kreative idémyldringer som ofte endte i livlige diskusjoner og masse latter. Det var viktig å jobbe praktisk, men også tenke utenfor boksen. Gjennom prosjektet samarbeidet vi intensivt, og det åpnet øynene våre for at det faktisk er mulig og veldig viktig å jobbe med folk som jobber innen andre fagfelt og har andre synspunkt. Fra kontrastene oppstår det nye idéer og løsninger som man kanskje ikke ville funnet på sammen med andre fra samme fagfelt.

Uken i Finland gjorde et stort inntrykk på oss både personlig og akademisk. Vi fikk en bedre forståelse av hvor sammenvevd ulike kulturer og land kan være, og vi ble inspirert til å lete etter flere muligheter til å studere og jobbe på tvers av land. På et personlig plan var opplevelsen også utrolig verdifull. Vi møtte og jobbet med studenter fra hele Europa, noe som ga oss et bredere perspektiv og forbedret både våre kommunikasjonsferdigheter og kulturelle forståelse. Det var interessant å jobbe med folk med ulike tankeganger og kulturer på et slikt prosjekt. Vennskapene vi dannet og samarbeidet vi måtte gjennom for å fullføre prosjektet vårt, skapte en sterk følelse av fellesskap i gjengen.

Bail-prosjektet var også mye moro. Selvom vi hver dag hadde flere workshops og praktiske prosjekter, hadde vi også masse tid til å oppleve byen og ha det gøy. Kveldene var fylt med sosiale aktiviteter. En kveld prøvde noen av studentene badstue, etterfulgt av et kaldt bad i innsjøen! En annen dag dro vi på kunstmuseum. Det å spise sammen og dele historier fra vårt hjemland styrket virkelig båndene mellom oss.

Som musikkstudenter fikk vi også se hvordan tverrfaglig samarbeid kan påvirke oss som musikere. Det å jobbe med studenter fra ulike fagfelt åpnet øynene våre for nye måter å tenke på som kunstnere. Det ga oss ideer om hvordan vi kan integrere bærekraftige løsninger i våre kunstneriske prosjekter og hvordan vi kan bruke musikk til å utfordre samtiden. Vi ble mer bevisst på vår rolle som kunstnere i samfunnet og hvordan vi kan bidra til å løse globale utfordringer gjennom vårt arbeid.

Denne typen tverrfaglige og internasjonale prosjekter gir en unik læringsopplevelse som går langt utover det tradisjonelle klasserommet. Det gir studenter muligheten til å utvikle viktige ferdigheter som kreativ problemløsning, samarbeid og kulturell forståelse. For oss var BAIL-arrangementet en perfekt blanding av læring, kultur og moro. Vi sitter igjen med mange gode minner og en større forståelse for hvor viktig det er å samarbeide med mennesker fra ulike bakgrunner.

Vi oppfordrer andre UiA-studenter til å melde seg på lignende prosjekter for å oppleve de samme fordelene som vi gjorde. Det vil ikke bare berike deres akademiske og personlige liv, men også forberede dem bedre på en globalisert arbeidsverden.

– Bastian, Herman og Ole