Dette prosjektet ble igangsatt av universitetslektor ved Visuell Kunst og Formidling, Nina Ann-Charlott Björkendal, sammen med daglig leder ved Risør Kunstpark, Odd Fredrik Heiberg. Prosjektet hadde som mål å teste ut kunstformidling i videoformat gjennom en reell kunstutstilling. Det var også viktig å diskutere potensiale, muligheter og utfordringer angående dette formidlingsformatet som en del av studieforløpet BA Visuell kunst og formidling.
En tverrfaglig studentgruppe fra Visuell Kunst og Formidling og Litteratur, Film og Teater samarbeidet om å lage en formidlingsvideo for utstillingen TRANSFORMASJONER (22. juni – 24. august) på Risør Kunstpark. Utstillingen viser verk fra tre kunstnere: Astrid Sleire, Nina Bjørkendal og Gabriel Kvendseth.
Etter innledende møter ble det besluttet at videoen skulle være på 5-6 minutter og inkludere intervjuer med hver av kunstnerne. Kunstnerne skulle også sende video av sin praksis og sine verksteder. Innspillingen skulle skje under forberedelsen av utstillingen like før åpning og være klar til å vises til besøkende på skjerm i utstillingslokalet kort tid etter åpningsdato.
Denne videoen skulle fungere som et formidlingsinstrument for utstillingen og gi et kort innblikk i kunstnerskapene. Å bruke formidlingsvideo som del av utstillinger har i senere tid blitt mer og mer ettertraktet og er derfor en svært relevant øvelse for studenter ved et kunstformidlingsprogram.
Aktører, deltakere og utstyr
Studentene som deltok i dette prosjektet kom fra hvert sitt trinn i bachelorløpet på Visuell Kunst og Formidling (UiA). I tillegg inkluderte prosjektet en student fra Litteratur, Film og Teater (UiA).
Studenter:
Martine Tønnesen (1. trinn Bachelor Visuell Kunst og Formidling)
Marius Lunde (2. trinn Bachelor Visuell Kunst og Formidling)
Andrea Usterud-Svendsen Alcaniz (3. trinn Bachelor Visuell Kunst og Formidling)
Dawid P. Pasinski (2. trinn Litteratur, Film og Teater)
Formidlingsvideoen tok for seg en gruppeutstilling med tre kunstnere:
Astrid Sleire
Nina Ann-Charlott Björkendal
Gabriel Kvendseth
Prosjektleder ved Risør Kunstpark, Odd Fredrik Heiberg, var en sentral aktør i arbeidet med dette formidlingsprosjektet i ulike roller. Som bestiller av videoen representerte han Risør og utstillingens ønsker i innledende planleggingsamtaler med studentgruppa. Han bistod også studentene gjennom å være deres primære ressurs når de trengte assistanse eller spørsmål besvart om stedet.
Alt utstyr som ble brukt i denne produksjonen ble lånt fra Litteratur, Film og Teaters (UiA) utstyrslager. Studentene brukte også universitetets klipperom og multimedierom for henholdsvis videoredigering og utstyrsopplæring.
Studentenes arbeid og metode
Planleggingsmøter
Under planleggingsmøter med alle deltakere, studenter, Bjørkendal og Heiberg, ble det lagt ned noen forventninger og styringsrammer for produksjonen basert på eksempler på formidlingsvideoer fra kunstinstitusjoner som Tate Modern, Nasjonalmuseet og danske Louisiana Museum for Moderne Kunst.
Utstyrsdagen
Som forberedelse før innspilling av videoen hadde studentene en 4-timers utstyrsworkshop som de organiserte og gjennomførte selv, på UiAs multimediarom hvor de lærte hverandre opp i bruken av filmutstyr og gjorde noen prøvetagninger og utstyrstester. Hensikten med en slik gjennomgang var å gjøre alle studentene trygge på de mer tekniske sidene ved videoproduksjon og danne seg et helhetsbilde av produksjonen som de skulle gjennomføre. Dette var en vesentlig forutsetning for å få inkludert alle studentene og å gi alle et grunnlag for å påvirke, foreslå og uttrykke sine ideer under innspilling.
Rollefordeling
Under denne forberedelsen ble det også drøftet en felles forståelse for lagarbeid og kommunikasjon under innspilling.
Studentene besluttet å fordele noen ansvarsområder på hver av grupppemedlemmene:
– LFT-student Dawid Pasinski tok et overordnet teknisk ansvar, ansvar for foto, klipp og opplæring i bruk av videoutstyr.
– Martine Tønnesen tok hovedansvar for opptak av lyd under kunstnerintervjuene.
– Andrea tok ansvar for script (dvs. å skrive fortløpende notater og loggføre innspilt materiale) og assistere Tønnesen under lydopptak.
– Marius Lunde tok hovedansvar for logistikk og innspillingsledelse.
Det ble også tatt en beslutning om å gjennomføre innspillingsarbeidet etter en grov skisse basert på drøfting og forståelse av formidlingsvideoer som hadde blitt presentert under tidligere møter.
Etter denne skissen skulle det hentes inn bestemte typer videomateriale:
1. Videodokumentasjon av kunstnerpraksis og verksteder som kunstnerne selv hadde spilt inn og sendt til studentene.
2. Kunstnerintervjuer gjort på utstillingssted
3. Video av kunstnerne i sitt arbeid med utstillingen
4. Større bilder av utstillingslokalet
5. Nære bilder av kunstverk fra utstillingen
Studentene skulle altså gå frem med en bestemt plan i bunn, men under innspillingen skulle hele studentgruppen ha innflytelse over konkrete bilder, spørsmål til kunstneren under intervju, kameraoppsett under intervju. De ønsket å stille seg mest mulig åpne for å kunne improvisere og endre kurs under selve innspillingen og de faktiske møtene med kunstverkene, kunstnerne og deres arbeid med montering av utstillingen.
Rapport
Tirsdag 18. Juni 2024
Studentene hentet utstyr og startet avreisen til Risør Kunstpark med Björkendal. Dette var første dag av montering, og arbeidet gikk til å ta opptak av kunstnerne i arbeidet med montering av utstilling.
Onsdag 19. Juni 2024
Andre dag startet studentene med intervju av kunstnerne og fikk gjonnomført 2 intervjuer. Studentene fikk også gjort flere opptak av nærbilder og ulike vinkler og kjøringer for flere av kunstverkene.
Torsdag 20. Juni 2024
Siste dag gikk til å fullføre det siste intervjuet, innhente bilder hvor studentene mente de manglet dekning og gjøre noen opptak av de siste verkene som hadde blitt satt opp. Avslutningsvis gikk studentene over plan og utstyr for visning på skjerm på stedet.
Fredag 21. Juni – Mandag 24. Juni (etterarbeid)
Klipp og etterarbeid ble ledet av Pasinski. De tre kunststudente fordelte intervjuene mellom seg og ga innspill til Pasinski på hva som var det viktigse å få med i formidlingsvideoen. Pasinski utførte først en grovklipp. Etter dette samlet alle studentene seg for å gjøre et utvalg av bilder av verk og montering samt finpuss og teksting av intervjuer.
Den ferdige filmen ble lastet opp og gjort tilgjengelig for kunstnerne, Odd Fredrik Heiberg fra Risør Kunstpark og utstillingsansvarlige som tok ansvar for avspilling av filmen på utstillingssted.
Studentenes refleksjoner
Studentene skrev ned sine refleksjoner etter endt innspilling. Følgende er utdrag fra deres refleksjonsnotater:
Martine Tønnesen (1. trinn Bachelor Visuell Kunst og Formidling):
«Som student innen visuell formidling var dette veldig lærerikt å få være med på, ettersom videoen vil fungere som et slags formidlingsinstrument.
Ved å delta i et prosjekt fra start til slutt, i en arbeidssetting, har jeg fått erfaringer jeg ikke har opparbeidet meg gjennom studiet. Vi ble kollegaer i stedet for med-studenter, og det gjorde at vi forholdte oss til hverandre ulikt fra det vi gjør i gruppeprosjekter på studiet.»
«En bonus under arbeidet vårt, var at vi fikk komme tett på en utstillingsmontering. Vi fikk se alt det som ligger bak selve utstillingene, planlegging, koordinering og kunstnernes ulike ideer og syn på hvordan de ville stille ut egen kunst, både for seg selv og i kontekst med andre. Kort oppsummert har dette vært et spennende prosjekt å være med på, hvor jeg har fått nye og verdifulle erfaringer. Det å komme i kontakt med et profesjonelt kunstmiljø har gitt et innblikk i hvordan arbeidslivet kan bli etter endt studium».
Marius Lunde (2. trinn Bachelor Visuell Kunst og Formidling):
«De nære møtene med kunstnere, anledningen som ble skapt for å være i samtale med dem og spørre, i en mer kollegial tone enn som student og lærer, var veldig spennende og læringsrikt.»
«Det var også veldig spennende å jobbe intenst og fokusert sammen med medstudentene. Jeg syntes vi lyktes med å bli et godt team på kort tid og hadde opplevelsen av at vi til tider delte blikk på kunsten. Vi hadde alle formidlingsvideo-brillene på når vi så på kunsten gjennom kamera. Denne måten å være kreativ på og finne løsninger sammen var veldig stimulerende og fungerte godt i gruppa.»
«Vi valgte å legge oss på et format og en struktur basert på eksempler fra Tate Modern og Louisiana. Dette ga oss kanskje noen fordeler i at vi klarte å formulere en klar og tydelig plan for arbeidet og endte opp med et profesjonelt resultat. Men det hadde også ulempen ved seg at vi kanskje la oss på en litt for trygg linje og gikk litt glipp av eksperimentering og utforsking av videoformatets muligheter for kunstformidling. Jeg tro at i dette tilfellet var tidspress og flere usikkerhetsmomenter god grunner for å gjøre det slik, men hvis det blir gitt litt mer rom i fremtiden ville det vært interessant å forsøke å få i spill flere sider ved utdanningen, ideer om kunstdidaktikk og hva formidling kan gjøre, inn i arbeidet med videoformatet og formidlingsvideoens retorikk.»
Andrea Usterud-Svendsen Alcaniz (3. trinn Bachelor Visuell Kunst og Formidling):
«Håpet var å gi publikum et innblikk i kunstnerens tanker og meninger bak deres kunstverk, samt nærbilder av verkene for å vise frem detaljer som man kanskje ellers ikke hadde lagt merke til i utstillingen».
«Det har vært stor læringsverdi i dette prosjektet, der jeg har lært mye om blant annet kamera, lyd og lys, både det tekniske, men også om bla. utsnitt og vinkler. Dette er noe jeg kan ta med meg videre til fremtidige prosjekter. Det har vært veldig fint å kunne jobbe og bli kjent med andre studenter, da vi ellers ikke hadde hatt denne muligheten. Vi fikk jobbet tverrfaglig, og kombinert film og kunst i ett prosjekt. Det har vært lite tverrfaglig arbeid ellers på studiet vårt, så dette var en gyllen mulighet, som jeg håper kan bringes inn i læringsplanen.»
«Utenom det, og kanskje det som var mest spennende, var å få observere og snakke med kunstnerne under monteringsprosessen, samt å få høre deres tanker om egne verk. I løpet av de tre årene på studiet har jeg ikke følt at vi har fått komme nær eller blitt kjent med lokale samtidskunstnere, så det var utrolig spennende å endelig få gjøre dette. Det var også utrolig gøy å få oppleve det tette kunstnersamfunnet som er i Risør, der alle står opp for hverandre og hjelper til.»
Dawid P. Pasinski (2. trinn Litteratur, Film og Teater):
«Det har vært en ganske interessant jobb og kunstprosjekt som jeg fikk lov å være en del av. Jeg fikk mulighet til å dykke ned i den spennende verdenen av kunst, sammen utforsket vi kreative prosesser, tekniske utfordringer og magien som skjer bak i kulissene.»
«Disse tre dagene i Risør ga meg et dypere innblikk i kunstens verden. Hvor jeg fikk se lidenskap og kreativitet på nært hold. Samtidig med et fint samarbeid fra gruppa, med dedikasjon fra alle og teknisk kompetanse fra min side. Ble prosjektet en veldig koselig og fin opplevelse.Jeg lærte mer om hvordan man kan sette opp en dokumentar (intervju) på en fin måte med å eksperimentere med kameraet mitt som “Kamera C” i intervjuet. Hvor vi fikk filmet fra 3 vinkler. Hele stilen lignet på dokumentar, og jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette å gjøre mitt beste for å lage prosjekt som dette. Jeg håper at kunstnere er like fornøyd med videoen som jeg. Samtidig har jeg fått sett den kunstneriske verden på en helt annen måte.»
Verdien i forhold til studieprogrammene, forskningprosjekt, læringsverdi.
Studentene trekker selv fram et læringsutbytte i det tverrfaglige samarbeidet mellom kunst- og filmstudenter. Kunstudentene fikk utvidet sin kompetanse og forståelse for videoproduksjon i møte med filmstudenten, og filmstudenten fikk på sin side en dypere innsikt i kunstverdenen.
Studentene har også beskrevet hvor utfordrende og verdifullt det har vært å inngå et arbeid med ekte aktører og å innta rollen som profesjonell i møtet med kunstnere og kunstinstutisjoner.
Ved å innta en profesjonell rolle som formidler tvang det seg frem noen problemstillinger og spørsmål rundt den profesjonelle formidlerrollen som studentene ikke alltid får erfaring med i øvingsoppgaver: Å skulle produsere en video som skal imøtekomme ønskene til en konkret reell bestiller, å ta hensyn til reelle kunstnere og deres kunstnerskap og å finne sin holdning som formidler overfor et reelt publikum.
En stor del av studieprogrammet Visuell Kunst og Formidling er å lære seg å formidle kunst, både verk og kunstnerskap. Som student lærer man ulike måter å tenke på formidling og hva det vil si å plassere seg mellom kunsten og publikum. Men i denne «profesjonelle situasjonen» fikk studentene erfare hvordan det er å ta det i bruk og være ansvarlig for valgene man tar.
Til neste gang ønsker studentene å åpne opp for mulighet til andre type formater og måter å gjøre videoformidling på. Dette forutsetter at studieprogrammet inkluderer et større fokus på ulike typer formidlingsvideo og gå mer i dybden på hvordan video kan brukes i en formidlingssammenheng.
Studentene trekker også frem de nære møtene kunstnerne, kunstinstutisjonen og å få observere utstillingsarbeidet på nært hold som særlig læringsrike og stimulerende.
I tilbakemelding fra aktørene i Risør, har det blitt sagt at arbeidet har blitt profesjonelt utført og det har produsert et profesjonelt resultat, som fungerer godt til formidling.
Studentene ønsker å gi en tilbakemelding om at hvis dette gjentas, er det en stor fordel om man kan åpne for mer tid til etterarbeid og større rom for beslutninger i etterarbeidsfasen.
Studentforskningsprosjektet har resultert i en formidlingsvideo (5 minutter 22 sekunder) for utstillingen TRANSFORMASJONER produsert av en tverrfaglig studentgruppe hvor studentene i aller høyeste grad har gjennomført selv, men gjort det i dialog med de andre involverte aktørene, kunstinstitusjonen og kunstnerne. Det har vært et arbeid hvor studentene har opplært hverandre og jobbet som kolleger i et team hvor de må utveksle og spille på hverandres styrker og kompetanse. Det har vært en rik læringssituasjon i et læringsrikt miljø hvor studentene har fått være tett innpå profesjonelle aktører og forholde seg til et profesjonelt oppdrag og en kollegial arbeidssituasjon.