Sanger i krig og fred

sygna.jpg

Den 15.11.2024 sang vokalstudentene i klassisk sang konsert i Sygna Kulturhus. Bakgrunnen for konserten var et forskningsprosjekt som, blant annet, søker å utforske kunstens iboende potensiale til å endre vår forståelse av oss selv og vår plassering i forhold til andre.
Dette ble utforsket gjennom at vi i konserten sang sanger som ble skrevet eller gjort kjente under Tysklands okkupasjon av Norge under andre verdenskrig. Dette inkluderte norske sanger på norsk sanger som blant andre «Det har vi» skrevet av Grinikvartetten og nasjonalromantiske «Norge, mit Norge». Vi sang også engelskspråklige sanger som ble gjort kjente av Vera Lynn – den engelske sangeren kjent som «the forces’ sweetheart», og som var meget populær i vesten både under og etter krigen.
I tillegg sang vår ukrainske studiekamerat Alisa-Anastasiia Karieva fredssanger på morsmålet sitt, i tillegg til å dele sine erfaringer fra da hun flyktet fra Russlands invasjonskrig.
Kombinasjonen av Alisas sang og fortellinger, og de vestlige sangene som var til trøst og hjelp for nordmenn under andre verdenskrig, gjorde sterkt inntrykk på både pedagoger og studenter. Kanskje gjorde det også inntrykk på publikum, som hovedsakelig bestod av godt voksne nordmenn med egne minner av å ha landet sitt invadert og okkupert.

Det å drive med kunst og musikk kan for mange av oss føles som et hedonistisk prosjekt, hvor man gjennom å dyrke seg selv og sitt virke kan oppnå et publikums heder og anerkjennelse.
Andre ganger, som i Sygna Kulturhus den 15. november, så føltes musikkutøvelsen som noe grunnleggende mellommenneskelig. Det å spille musikk for hverandre med noe så grusomt som en krig som bakteppe kan tenkes å ha gitt både utøvere og publikum en endret forståelse av oss selv.